Gert Verhulst nam een risico door een dergelijke verrassing te regelen

Ook tijdens de livepresentatie van ‘James the musical’ waren de emoties dichtbij – zowel een glimlach als een traan. Dat bleek vooral aan het einde van de show, toen Gert Verhulst onverwachts het podium betrad. Hij verraste James Cooke met een boeket bloemen en bracht zijn muzikale dankbaarheid over, die luid weerklonk door de Lotto Arena door de stemmen van duizenden aanwezigen. Dit ontroerende moment bracht de presentator tot tranen toe.

Gert Verhulst heeft de afgelopen jaren het talkshowformat op Play4 nieuw leven ingeblazen. Aanvankelijk deed hij dat met ‘Gert Late Night’ aan boord van de Evanna, en later in de studio met ‘De Cooke & Verhulst Show’. Dit najaar zal hij voor het eerst in zijn eentje “De Tafel van Vier” hosten in de hoofdzetel van Play South in Antwerpen. Het concept omvat een dagelijkse live talkshow met vier tafelgasten die een belangrijke rol hebben gespeeld in de actualiteit of daar een connectie mee hebben.

Annick Bongers, programmadirecteur bij Play4, legt aan VRT NWS uit: “Het ontbrak ons aan een actualiteitenprogramma op Play4 om te reageren op gebeurtenissen uit de echte wereld, en dit was een aanzienlijke kloof.”

“Die leemte proberen we nu op te vullen. Gert Verhulst kiest voor een nieuwe aanpak vergeleken met zijn vorige talkshows. Hij wil graag langere en diepgaandere gesprekken voeren. Tegelijkertijd heeft Gert een scherp gevoel voor de polsslag van Vlaanderen en de vragen die kijkers stellen. Hij is van plan deze vragen te stellen in ‘The Table of Four’.’

Zowel bekende als nieuwe gezichten zullen ‘The Table of Four’ sieren. Bongers verklaarde: “De onderwerpen zullen zaken behandelen die mensen intellectueel, emotioneel en economisch aangaan. Lichtere onderwerpen zullen ook een plaats krijgen. Het redactieteam bestaat uit een mix van journalistieke experts en individuen van ‘The Cooke & Verhulst Show.'”

Dit is de eerste keer in tien jaar dat Play4 investeert in een dagelijkse talkshow aan het begin van de avond. Het eerste uitstapje van de zender, “De Kruitfabriek”, debuteerde in september 2012 met Tom Lenaerts als gastheer van maandag tot donderdag, en Sofie Lemaire op vrijdag. Vanwege het tegenvallende aantal kijkers had het programma een korte looptijd: het werd begin 2013 ingekort en uiteindelijk dat voorjaar geannuleerd.

Gert Verhulst stapt nu om 20.00 uur in prime time met “De Tafel van Vier”, in de voetsporen van “De Kruitfabriek”. Deze planning komt overeen met de timing van “Terzake”, een informatief programma op Canvas.

Bongers legde de timing uit door te zeggen: “Dit is het toegangspunt voor ons publiek tot de avond, voorafgaand aan de nieuwsuitzending van 19.00 uur. We trekken kijkers aan die actief voor ons kanaal kiezen, meer dan gewone kijkers die ‘s avonds afstemmen.”

“De dagelijkse live talkshow is zowel spannend als riskant, maar we geven het programma de tijd om volwassen te worden en zijn stem te vinden. Het is niet onze bedoeling om de show te beoordelen op basis van kijkcijfers in de eerste week”, benadrukt Bongers. “We hebben gemerkt dat ‘Gert Late Night’ ook tijd nodig had om zijn identiteit en publiek vast te stellen.”

Na de show van Gert Verhulst presenteert Play4 hun topprogramma, “De Allerslimste Mens ter Wereld”, gepresenteerd door Erik Van Looy. Het twintigste seizoen van de tv-quiz wordt eerder uitgezonden, rond 21.00 uur, vergeleken met voorgaande seizoenen.

Een opmerkelijke verandering ten opzichte van voorgaande seizoenen is dat elke nieuwe aflevering van De Allerslimste Mens ter Wereld om 21.00 uur online beschikbaar zal zijn, direct naast de televisie-uitzending. Deze strategische verandering is iets dat het management van Play-kanalen ook wil uitbreiden naar andere programma’s.

“Te zijner tijd evolueren we naar een volledig on-demand uitzendschema. We willen ons publiek in staat stellen te kiezen wanneer ze onze inhoud consumeren, buiten het traditionele televisieschema. Dit betekent een aanzienlijke verschuiving”, legt Bongers uit.

“Dit najaar zetten we de eerste substantiële stappen. Door onze programma’s eerder op de avond online beschikbaar te maken, bieden we de kijkers meer keuzemogelijkheden. De komende tv-seizoenen willen we dit verder uitbreiden.”